Mini Rodini

Blogg

Vem var Lajka?

I den senaste kollektionen från mini rodini som har ett hundtema finns det några print med namnet Lajka på. Vem var egentligen hunden Lajka? Man kan säga att det både är en hjältehistoria och en mycket sorglig historia.

Den första hunden i rymden

På 1950-talet och några decennier framöver tävlade USA och Sovjetunionen (som idag huvudsakligen är Ryssland) om vem som kunde nå ut i rymden först. Den tävlingen ledde Sovjetunionen till en början och Lajka var en del i deras rymdprogram.

Innan någon av stormakterna skickade upp en människa i rymden gjorde de försök med djur. Förutom hundar användes apor. Den första hunden att skjutas upp var Lajka som kom från Moskva. Hon sköts upp i en kapsel som låg i omloppsbana runt Jorden i flera månader. Så långt kan man se det som en hjältesaga: den första hunden i rymden. Rymdhunden Lajka.

Vad är känt om Lajka och hur gick det för henne?

Lajka var en gatuhund från Moskva. Hon var av blandras. Man antog att hon var van att leva under svåra förhållanden. När hon blev omhändertagen tränades hon att sitta i trånga utrymmen. När träningen var klar och hon skulle skjutas ut i rymden var hon ungefär tre år gammal. Det var i november 1957.

Det sorgliga i historien är att rymdforskarna på den tiden inte visste hur de skulle få tillbaka kapseln på ett säkert sätt så att rymdresenären kunde återvända till Jorden vid liv. Man räknade aldrig med att Lajka skulle överleva. När kapseln kom in i Jordens atmosfär brann den upp.

En textrad på vissa print från mini rodinis kollektion lyder: "Are you out there?". Svaret på den frågan har ju länge varit nej (om man nu inte har en särskild tro) men samtidigt har det mesta kring Lajka hållits hemligt i flera decennier. Idag är det tämligen säkert att Lajka dog efter bara några timmar. Troligtvis dog hon av värmeslag. Det blir väldigt varmt i en rymdkapsel när den skjuts upp igenom Jordens atmosfär.

Det finns ett flertal romantiserande bilder där Lajka ser ned på Jorden från sin rymdkapsel. Det hon främst upplevde var att kraftigt tryck från raketmotorerna och en oerhörd värme. Vi kan bara ana att det var plåtsamt så länge det varade.

En hyllning?

Om man ska göra en kollektion om människans bästa vän är det inte långt bort att ha ett print på någon av de mest kända hundarna i historien. Lajka är definitivt en av de mest kända hundarna. Vi får anta att printet med Lajka är en hyllning till hunden och inte en romantisering av något som egentligen var hemskt.

Det är många hundar i historien som har räddat sina mattar och hussar. Ibland har hundar även räddat främlingar som har gått vilse i fjällen. Hundar kan vara hjältar. De flesta är dock vardagshjältar som finns vid ensamma människors sida eller som leker med barn som de delar glädje med. Som gatuhund hade Lajka troligtvis ingen följeslagare och hon blev aldrig någon människas bästa vän innan hon blev kändis.

Låt oss hylla alla vardagshjältar istället, de hundar som delar människors liv på gott och ont.

En övergång

I oktober släppte mini rodini kollektionen E.T. Den kretsade kring rymdfararen som blev fast på Jorden en tid. I novemberkollektionen, Happiness is having a best friend, finns det en beröringspunkt mellan kollektionerna genom Lajka som också var en rymdfarare. Slutet för E.T. var dock betydligt mer positivt än slutet för Lajka.

Kan det vara så att Lajka även är en övergång till nästa kollektion som kommer i slutet på januari? Vi vill gärna tro det. Att hon kom från Moskva kanske inte är en tillfällighet i planen för vilka print som är med i de olika kollektionerna. Det är bara att vänta och se.

14 Nov 2020