Mini Rodini

Blogg

Är mini rodini ett barnmodemärke?

Flera återförsäljare av mini rodinis kläder kallar kläderna för barnmode och medier kallar klädmärket för ett barnmodemärke. Är det barnmode? Är det inte ganska typiskt att de som går sin egen väg och vägrar passa in i modeindustrin samtidigt skapar nya trender?

Barnmode?

Cassandra Rhodin som, tillsammans med sin man, grundade klädmärket mini rodini 2006 har varit tydlig med att hon inte gillar modeindustrin och hon vill ogärna kalla märket för barnmode. I en intervju i DI säger hon:

Vi gör inte mode för barn och följer inte heller några trender, utan vi gör rejäla unisex-dagisplagg skapade utifrån hur barn leker och rör sig, och som helst ska hålla för flera barn.

Cassandra Rhodin är illustratör och designer. Hennes kreationer är helt unika och det är därför så många tycker om dem. Det gör också att märkets popularitet skapar trender, vare sig Rhodin vill det eller ej. En lång rad kändisar älskar märket lika mycket som de mest entusiastiska svenskarna som har följt märket sedan de första åren.

Designkläder för barn

Istället för att kalla kläderna barnmode kan man kalla dem designkläder. Det finns kläder och så finns det designkläder. Till skillnad från kläder som massproduceras utan en unik prägel görs designkläder i ett begränsat urval med ett eget uttryck och kostar därför lite mer. Kläderna från mini rodini är just detta.

Poängen är att designkläder som blir populära är trendsättande. Hela idén att kläderna ska vara unisex och hållbara bidrar också till deras popularitet och det i sin tur gör att kläderna från mini rodini ligger i framkant. Även om Rhodin inte vill kalla sitt klädmärke för barnmode kan man inte bortse ifrån att märket är trendsättande.

Kläder för ungdomar och vuxna

Cassandra Rhodin har länge drömt om att göra matchande kläder till föräldrar och barn. Hösten 2018 testade märket att lansera för ungdomar och barn. Det är inte något som har slagit igenom än men det kan bli en hit på sikt.

Mini rodini gör inte kläder för vuxna. Hela konceptet bygger på att kläderna primärt görs för barn. De är inte ett klädmärke för vuxna som har en och annan kollektion för barn. Rhodin säger i en intervju med SVD:

Ibland tror jag att framgången beror på att vi verkligen tar barn på allvar. Vi startade inte som en barnkollektion till något vuxenmärke, barn har alltid varit i fokus.

Detta fokus kan också vara ett hinder för att lyckas med en vuxenkollektion. Vi får se vad framtiden har att utvisa.

Skulle du kalla mini rodini för barnmode eller baby fashion? Tror du att mini rodini kommer att släppa kollektioner för vuxna eller kollektioner med mer mamma-barn-matchningar?

27 Apr 2020