Mini Rodini

Blogg

Hon är den kreativa kraften bakom mini rodini

Cassandra Rhodin är i grunden en illustratör och konstnär. Hennes släkt är full av konstnärer, filmskapare och andra kreativa yrken. Hon tecknade och målade mycket när hon var liten och när hon blev gravid var det en av de få sakerna hon kunde göra när hon hade foglossning.

Hon jobbade en tid för NK och HM. 2006 bildade hon tillsammans med sin man mini rodini. Sedan dess har hon gjort alla tryck och dessutom fotograferat alla kollektioner.

Företaget är nu stort och har många anställda men det hindrar inte Cassandra Rhodin från att göra det hon gillar mest, nämligen att skapa illustrationer. Inspirationen kommer från allt möjligt som hon stöter på.

Här nedan kan du se lite exempel på de konstverk hon har gjort som är orelaterade till barnkläder.

Konst av Cassandra Rhodin

Bilderna närmast ovan och nedan är exempel på inslag av djur och natur vilket är vanligt för många av Cassandras konstverk.

 

Ytterligare några exempel på verk med djur. Ovan syns en leopard som är ett vanligt mönster på basic-kollektionen.

 

Alla bilder har inte en kvinna och djur som motiv. Ovan syns en tatuerad man respektive en man med barn. Nedan kvinnor med onlika klädesplagg. Det finns också bilder med fler personer tillsammans.

Möjliga inspirationskällor

På en rad direkta frågor från Absolutely Mama säger Cassandra att det är omöjligt att välja en konstfavorit och den viktigaste inspirationskällan. Naturen och konst är inspirationskällor rent allmänt. Just vid den tidpunkt då hon fick frågan var det konstnären Sigrid Hjerténs konst som fick vara favorit.

När man tittar på Cassandras egna verk ovan och jämför med nedan konsverk av konstnären Frida Kahlo kan man se att djur och natur är vanliga inslag hos dem båda.

Är då denna jämförelse en tillfällighet. Inte alls. Det finns ett print i en tidigare kollektion som tydligt har hintat Cassandras koppling till Frida Kahlo. Fortsätt läsa nedan.

En hyllning?

På printet nedan kan man läsa "Frida Panda" och "Salvador Panda". Frida Panda är inspirerad av den mexikanska konstnären Frida Kahlo medan Salvador Panda är inspirerad av den spanska konstnären Salvador Dali.

Hur kan man då veta att det är dessa två konstnärer som Cassandra har skapat referenser till? Svaret är enkelt. Titta bara på följande ledtrådar.

Frida Kahlo är ofta porträtterad med blommor i håret precis som Frida Panda är.

Frida Kahlo målade ofta dödskallar och skelett som man kan se i ovan exempel. Om man tittar under rosetten på Frida Panda ser man ett halssmycke i form av ett skelett.

Både Frida Kahlo och hennes man Diego Rivera målade fredskallor. Det är namnet på den stora blomman på målningen och den förekommer också på Cassandras print. Med dessa ledtrådar är det svårt att tro att det är en tillfällighet att pandan heter Frida.

Salvador Dali var en mycket excentrisk konstnär som bland annat lekte med sitt eget utseende. Han associeras med sin extrema mustasch. Salvador Panda har precis en sådan här mustasch.

Ovan syns ett av Dalis mest kända konstverk. De smälta klockorna är utmärkande inslag i verket. Det är precis en sådan klocka man kan se på Cassandras print.

På printet syns också en färgpalett och två penslar. Det kan kopplas till båda konstnärerna. Printet framstår som en hyllning till konst och specifikt konstnärerna Dali och Kahlo. Även kaktusar finns med på trycket och sådana finns det både i Spanien och Mexiko.

Kopplingen till Kahlo och Dali är inte på något sätt en hemlighet (det står i en del produkttexter). Den är bara vidare än man först kan ana.

Egen stil

Som varje professionell konstnär har Cassandra Rhodin en egen stil. De stora ögonen med tunga ögonlock (hos kvinnorna och vissa män) är utmärkande drag.

När det kommer till printen på kläderna är det den egna stilen som har gjort märket mini rodini så populärt.

Klädernas print benämns ibland som smått galna och när man ser konstverken kan man se att det finns något galet över dem också. Tänk nu galet i dess bästa bemärkelse. Om man ska njuta av något behöver det sticka ut och tokiga illustrationer kan vara det som gör att bilderna sticker ut.

Berätta gärna vad du gillar med mini rodinis print.

 

18 May 2020

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)